Ha nem hiszed, nézd meg! https://www.youtube.com/watch?v=8oK0Wl7_MXk

 

Minden színész rémálma, hogy valamilyen „színpadi baleset” éri, például elbotlik a saját lábában, vagy elfelejti a szöveget. Az egyik mumus a top 10-ből a röhögőgörcs. Hogy pontosítsak is mindjárt, az nem baj, ha a közönség nem tudja abbahagyni a vihogást. Az viszont, ha egy színész röhög megállíthatatlanul, az kimondottan katasztrófa. Főleg, ha egy tragikus jelenetet adnak elő éppen. Bár a hosszas hahotázás a nem kimondottan szomorú helyzetekben sem mutat jól. Képzeld el például, hogy a Rómeó és Júliát játszák és a halál romantikus erkély-jelenetben Júlia hirtelen nevetni kezd! : D Rómeó jéggé dermed. Legszívesebben a helyszínen szíven szúrná magát, amiért szerelme kiröhögte. De nem teheti. Sajna. A nézők zavartan néznek egymásra. Aztán unatkozni kezdenek.

Nem is csoda, hogy néhány előadó kimondottan retteg, mi lesz, ha zavarában röhögőgörcsöt kap. Védhetetlen helyzet. Nagyon nehéz kimászni belőle. Ha neked nem kell betűről betűre elmondanod egy verset, mint Rómeónak és Júliának; sem pedig elénekelned, mint Elvisnek, akkor a te helyzeted sokkal egyszerűbb. És még akkor is hatalmas lélekjelenlétet igényelhet, hogy visszaszerezd az irányítást.

  1. Ne próbáld meg elfojtani a röhögést. Általában inkább ront a helyzeten.
  2. Nyugodtan röhögd ki magad! Mondom nyugodtan. Bűntudat nélkül.
  3. Utána a világ legtermészetesebb módján mondd el a közönségednek, mennyire örülsz, hogy megvárták, amíg folytatni tudod. Ha kibírod röhögés nélkül, elmesélheted, mi okozta a görcsöt. Értékelni fogják.
  4. Mérd fel, mit kell változtatnod az előadásodon, hogy beleférjen a kiszabott időbe. Hogyan tudod a következő mondataidat hozzá kötni a röhögés előtt elhangzottakhoz. Ennek most van az ideje. Nem röhögés közben!
  5. Legyél bátor! Folytasd azzal, ami következik és ne tegyél úgy, mintha a baki nem történt volna meg!
  6. Örülj a sikerednek! *
  7. Készülj fel legközelebb jobban! Ha kell, kérj hozzá segítséget!

 

 * Ha bárki meg akar alázni a bakira hivatkozva, harapd át a torkát a nevemben! Köszönöm! : )

Boglár 

Hangos sikert kívánok neked! : )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lampalaz-csillapito.blog.hu/api/trackback/id/tr255409005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása