Ha nem hiszed, nézd meg! http://www.youtube.com/watch?v=8oK0Wl7_MXk

 

Minden színész rémálma, hogy valamilyen „színpadi baleset” éri, például elbotlik a saját lábában, vagy elfelejti a szöveget. Az egyik mumus a top 10-ből a röhögőgörcs. Hogy pontosítsak is mindjárt, az nem baj, ha a közönség nem tudja abbahagyni a vihogást. Az viszont, ha egy színész röhög megállíthatatlanul, az kimondottan katasztrófa. Főleg, ha egy tragikus jelenetet adnak elő éppen. Bár a hosszas hahotázás a nem kimondottan szomorú helyzetekben sem mutat jól. Képzeld el például, hogy a Rómeó és Júliát játszák és a halál romantikus erkély-jelenetben Júlia hirtelen nevetni kezd! : D Rómeó jéggé dermed. Legszívesebben a helyszínen szíven szúrná magát, amiért szerelme kiröhögte. De nem teheti. Sajna. A nézők zavartan néznek egymásra. Aztán unatkozni kezdenek.

Nem is csoda, hogy néhány előadó kimondottan retteg, mi lesz, ha zavarában röhögőgörcsöt kap. Védhetetlen helyzet. Nagyon nehéz kimászni belőle. Ha neked nem kell betűről betűre elmondanod egy verset, mint Rómeónak és Júliának; sem pedig elénekelned, mint Elvisnek, akkor a te helyzeted sokkal egyszerűbb. És még akkor is hatalmas lélekjelenlétet igényelhet, hogy visszaszerezd az irányítást.

  1. Ne próbáld meg elfojtani a röhögést. Általában inkább ront a helyzeten.
  2. Nyugodtan röhögd ki magad! Mondom nyugodtan. Bűntudat nélkül.
  3. Utána a világ legtermészetesebb módján mondd el a közönségednek, mennyire örülsz, hogy megvárták, amíg folytatni tudod. Ha kibírod röhögés nélkül, elmesélheted, mi okozta a görcsöt. Értékelni fogják.
  4. Mérd fel, mit kell változtatnod az előadásodon, hogy beleférjen a kiszabott időbe. Hogyan tudod a következő mondataidat hozzá kötni a röhögés előtt elhangzottakhoz. Ennek most van az ideje. Nem röhögés közben!
  5. Legyél bátor! Folytasd azzal, ami következik és ne tegyél úgy, mintha a baki nem történt volna meg!
  6. Örülj a sikerednek! *
  7. Készülj fel legközelebb jobban! Ha kell, kérj hozzá segítséget!

 

 * Ha bárki meg akar alázni a bakira hivatkozva, harapd át a torkát a nevemben! Köszönöm! : )

Boglár 

Hangos sikert kívánok neked! : )

 

Az alarm reakció része egy specifikus, automatikusan induló akció programnak, mely az életedet veszélyeztető helyzetek esetén aktiválódik. Miről ismered fel? Felmegy benned a pumpa, torkodban dobog a szived, az érzékelésed élesebbé válik, ugrásra kész állapotba kerülsz, …

Ennél tudományosabb leírást itt találsz. Aztán gyere vissza! : ) a folytatásban arról van szó, miért jó ez neked és miért nem.

Miért jó neked: Az életedet védi azzal, hogy folyamatosan figyelmeztet. Olyan, mint egy villogó lámpa, vagy egy autó lopásgátló szirénája. Figyelmeztet, azaz felkelti a figyelmedet, újra, meg újra. Nem szünet nélkül világít, mint a mennyezeti lámpa, hanem inkább úgy, mint a gyalogos átkelőknél a sárga, amikor arra hívja fel a figyelmedet, hogy a szokásosnál is éberebbnek kell lenned, mert nem működik a szabad-tilos (zöld-piros) jelzéspár. Miért nem jó neked: Amikor szeretnél el(ő)adni, a célod nem az, hogy elmenekülj, védekezz, vagy támadj. Neked ilyenkor az összes erre irányuló segítség, amiről fentebb szó volt útban lehet. Zavarhat téged abban, hogy célt érj – akadályozhat benne, hogy olyan hatásosan tudj el(ő)adni, ahogyan tervezted, ahogy szeretnéd és ahogy képes is vagy rá. Egy villogó lámpa befolyásol téged beszélgetés közben? Ha tudod, hogy fog villogni, de neked nincs dolgod vele, akkor figyelmen kívül hagyod. Ugye? Egyszerűen, mintha ott se lenne. Valld be őszintén, hogy azért ez követel némi erőfeszítést tőled! : ) Folyamatosan vissza kell tartanod a figyelmedet, nehogy elkalandozzon attól, amit csinálsz. Erővel kell visszatartanod, hogy ne ugorjon oda a villogóhoz. Vagyis nyugodtan elmondhatjuk, hogy a figyelmeztető jelzés ilyen helyzetekben megosztja a figyelmedet és energiát vesz el tőled. Ettől lehetsz a szokásosnál ingerültebb, feledékenyebb, szétszórtabb és végül a szokásosnál fáradtabb. A vészhelyzeti program bizonyos szempontból hasonlóan hathat rád, mint egy jó kávé: felpörget, összpontosítja az energiáidat rövid időre és ettől látványosan megnövekedhet a teljesítőképességed. Ez jó lehet neked. Ne felejtsd el azonban, hogy a tested készleten levő energiáit használja fel ilyenkor. Ha nem szeretnéd, hogy teljesen kimerítsen, feltétlenül gondoskodnod kell a jó energia ellátásról. Ha előre tudod, hogy ilyen helyzet vár rád, érdemes előre gondoskodni a szokásosnál több gyorsan felhasználható energiáról. Ha pedig mégis lemerültél, ne lepődj meg, hiszen már tudod miért történik : ) Egy-egy szereplés, állásinterjú, vagy vizsga után olyan ólmos fáradtság vehet erőt az emberen. Akár olyan mértékű is, hogy legszívesebben semmit nem csinálna soha többé. Igen, tudom, hogy nem mindenkivel történik ez meg. De ha te találod magad ebben az állapotban, az nem jelenti azt, hogy gyenge vagy, béna, vagy netán alkalmatlan a szereplésre. Csak annyit jelent, hogy fel kell töltened a szervezetedet energiával, hogy vissza tudja tenni a megfelelő helyre azt, amit mozgósított az el(ő)adás alkalmával. Ha ezt elhanyagolod, komolyan megbetegedhetsz!

És még egy nagyon izgalmas észrevétel a kávé, -vagy drogszerű hatásról:
Érdekes módon néhányan kifejezetten élvezik, hogy a szivük duplán ver - a torkukban : ) -, lepkék röpködnek a gyomrukban és szinte halálfélelmük van. Mámorító érzés egy halálosan veszélyes helyzetet túlélni. Főleg, ha közben valamilyen feladatot is meg kell oldani. Kimondottan eufóriába lehet kerülni a végére. És ehhez hozzá lehet szokni! Ami nem baj addig, amíg…

De ezt majd az Alkoholban oldódik című cikkben folytatom, mert oda is tartozik : )

 

Hangos Sikert kívánok neked!
Boglár a Lámpaláz-Csillapító

Jó helyen jársz! Ez a cikk holnap lép a porondra. 2013. július 16-án 20h-kor. Már rágja a körmét ; D

Ugye te is itt leszel, hogy lásson ismerős arcokat? : )


Köszönjük! Számítunk rád : )

Boglár

A legtöbb ember annyira fél mások előtt beszélni, hogy inkább meghalna! Legalábbis, így mondják ;-) De bármennyire félsz is, mégsem úszhatod meg, hogy szerepelj. Meg kell csinálnod! Hogyan csinálják a nagyok? Nézzük!

 

Az öt legkedveltebb lámpalázas módszer:

5. a mártír módszert alkalmazod, mikor azt gondolod: Végül is nem fontos, hogy jól érezd magad, de a dolgodat el kell végezned! Tehát halált megvető bátorsággal kimész és előadsz : )

4. a túlélő/kalandor módszer neked is a kedvenced lesz, ha adrenalin függő vagy. Félsz, de ez téged feldob. Az összes veszélyes sportot kipróbáltad már, naná hogy ezt se hagyod ki! Szembenézni a veszéllyel, ettől izgalmas!

Jöjjenek a dobogós praktikák:

3. Lazulj el! Az átszellemült módszer hívei profi masszőrt alkalmaznak a feszültség oldására. Vagy szükség esetén légzőgyakorlatokat, autogén tréninget végeznek. Áldozatokat ajánlanak fel az isteneknek, füstölőt gyújtanak és meditálnak, buzgó imában kérnek lelki békét…

2. Vegyi fegyver – Bekaphatsz egy maroknyi nyugtatót. Nem árulok el titkot azzal, hogy egyes vény nélkül kapható tablettáknak is van nyugtató (mellék)hatásuk. Van, aki azokkal próbálkozik. Mások illegális drogokat használnak.

és 1. azaz az a győztes, minden idők legnépszerűbb trükkje, amit lámpalázas előadók milliói használnak világszerte:

Dobj be egy felest!

Képzeld el, hogy nyilvános szereplés előtt állsz és nem tudod képes vagy-e rá! És akkor valaki azt mondja, hogy „Higgy benne, hogy meg tudod csinálni! Ha hiszel benne, meg tudod csinálni. Ha nem hiszel benne, akkor nem tudod megcsinálni!” Tudod, ez egy alapvető igazság. Ha hiszel abban, hogy ki tudsz állni mások elé és sikered lesz, akkor úgy is fog történni. A hited ebben pont olyan fontos szerepet játszik, mint abban, hogy megfőzöl egy ételt. Elfordítod a tűzhely gombját, meggyújtod a gyufát, meggyújtod a lángot, ráteszed az edényt… és így tovább. Akár hiszed, akár nem, ha a megfelelő sorrendben a megfelelő dolgot teszed, a végeredmény étel lesz : )

A nyilvános szereplésben is sikeres leszel, ha a megfelelő dolgokat teszed a megfelelő sorrendben. : ) Ha hiszed, ha nem, ezt se nehezebb megtanulni, mint a főzést.

 

szeretettel:

 

Balázs Boglár

Lámpaláz Csillapító